dilluns, 5 de juliol del 2010

Quin és el futur de Granollers?


Aquest dimarts al Ple, el Grup Municipal d’ ERC ens varem abstenir en la votació del document propositiu del Segon Pla Estratègic de Granollers. Un document d’objectius i actuacions que es va iniciar fa gairebé dos anys i que, si tenim en compte la seva missió, ens ha de marcar les línies a seguir per assolir la ciutat que volem.

El primer que volem dir és que el Grup Municipal d’Esquerra hem seguit molt de prop tot el procés d’elaboració del PE. Som representants d’una part de la ciutadania i per això mateix ens en sentim responsables. Però també, perquè la participació activa en els projectes de la ciutat forma part del nostre tarannà.

Des de bon començament, ja des del moment del planteig de la tasca que es pensava portar a terme, varem manifestar el nostre desacord amb la metodologia que l’equip de govern volia portar a terme. Consideràvem que el plantejament no propiciava la participació de la ciutadania menys organitzada, i potser menys motivada, alhora que trobàvem a faltar algunes referències més externes en el debat. Esquerra partia de la hipòtesi que el projecte havia de tenir dosis internes i dosis externes i que entre uns i altres havíem de ser capaços de definir els objectius de futur de forma col·lectiva i tenint en compte les diferents sensibilitats que conviuen a Granollers.

Aquetes inquietuds varen ser manifestades a l’equip de govern per tal de fer més amplia la visió que en sortís, però varen tenir ben poc ressò. És cert que finalment alguns dels nostres suggeriments varen ser tinguts en compte i finalment es va fer un recull d’opinió una mica més ampli a través d’enquestes que destaquen els projectes que els granollerins i granollerines consideren prioritaris per la ciutat. Però aquests esforços de l’equip de govern, des del nostre punt de vista, han arribat tard. Aquesta voluntat hauria d’haver acompanyat tot el procés de redacció del Segon Pla Estratègic i no només el moment final.

I hores d’ara encara trobem a faltar la veu dels experts en el debat sobre el futur de les ciutats mitjanes dins del context europeu, i en especial en el futur de Granollers. El resultat d’aquesta manca de reflexió entre els entesos ha estat que els projectes que estableix el nou Pla Estratègic no siguin gens engrescadors, ni ens posicionin de forma clara al mapa. Des del nostre punt de vista mantenen una línia continuista amb el que ja s’està fent a la ciutat. És més, si llegim fil per randa el document, ens adonarem que molts dels projectes que contempla el nou Pla Estratègic ja formen part del Pla d’Actuació Municipal 2007-2011 de l’actual equip de govern.

Estem decebuts. Estem segurs que hem perdut una bona oportunitat per dibuixar una estratègia que ens apropi a un model de ciutat diferent i amb més rellevància. Una ciutat, Granollers, que ha de sentir-se orgullosa de si mateixa pel que és però, que finalment, no pot oblidar que té el paper de ser capital.

Isabel Alcalde i Sastre
Portaveu del Grup Municipal d’ERC