divendres, 14 de novembre del 2008

Avui és un bon moment per repensar estratègicament la nostra ciutat




A Granollers ens ha arribat l’hora de tornar a repensar com volem que sigui la ciutat en la que volem viure en un futur.

Ara fa una mica més de deu anys, Granollers establia les línies de treball del seu primer Pla Estratègic. Un full de ruta perquè allò que es considerava desitjable esdevingués possible i un gran llistat de plans i activitats que havien de fer possible l’assoliment dels objectius que ens plantejàvem.

I ens en varem sortir.

El primer pla estratègic de Granollers definia com a necessaris la major part dels projectes que aquests últims anys s’han fet realitat. Us n’ anomenarem només alguns dels més emblemàtics: L’Agenda 21 del medi ambient, el Consell de Poble de Palou, el Pla d’Acollida a la població nouvinguda, el Pla de Barris, el Pla de Mobilitat, el Projecte Educatiu, el Pla d’Ordenació Urbana Municipal...i molts d’altres.

Molts d’aquests projectes avui ja estan del tot implementats o bé totalment desenvolupats per això ens cal tornar-nos a posar a pensar.

I ho hem de fer de forma participada, perquè ara ja sabem que fer pensar a tota la ciutadania en la ciutat que els agradaria tenir en un futur proper, és un dels millors sistemes per a fer créixer la nostra ciutat d’una manera segura, participada i volguda per tots.

L’elaboració d’un Pla Estratègic és un gran repte que ha d’aglutinar a tots els que formen la ciutat a trobar les eines i els projectes per definir allò que volem fer, donar prioritat als projectes que la ciutadania considera primordials per a la seva ciutat i avançar en la direcció desitjada.

I com en qualsevol repte cal que te’l sentis com a propi i que el puguis assumir des del primer moment per estar prou motivat per implicar-te activament en assolir-lo. Malauradament nosaltres considerem que l’equip de govern no ha fet els esforços necessaris per apropar aquest procés a la ciutadania i motivar-la prou per a ser part activa del procés de repensar la ciutat. Les formules de participació que se’ns proposen; dues conferències estratègiques i els suggeriments a la web del PE; són eines poc engrescadores i no massa efectives. Trobaríem molt més adequats els nuclis d’intervenció participativa o bé la investigació – acció participativa, que es planteja obtenir resultats fiables i útils per millorar situacions col·lectives, basant la investigació en la participació dels propis col·lectius. Amb voluntat potser encara seríem a temps de buscar altres formules d’incentivar més la participació dels Granollerins.


Ara però, el que tenim davant nostre és una conferència estratègica i això no ha de ser un impediment perquè qui tingui quelcom a dir sobre el futur de Granollers participi en el debat i la reflexió del Granollers del futur. Per aquest motiu, el grup municipal d’Esquerra República de Catalunya, vol animar-vos a participar en els mecanismes que l’Ajuntament posa al nostre abast.

Sigui com sigui, esperem trobar-nos a la conferència estratègica.

Isabel Alcalde i Sastre
Cap del Grup Municipal d’Esquerra Republicana