divendres, 26 de desembre del 2008

Deu milions d’euros perquè no es pari l’economia a Granollers




A finals d’aquest més novembre, en mig de les boires de la crisi econòmica i financera i de les dificultats en que aquesta està posant a bona part dels nostres conciutadans, el president del govern de l’Estat Espanyol el Sr.Zapatero, ens va sorprendre amb la bona nova de la creació d’un Fons Estatal d’Inversió Local que injectarà als pobles i ciutats 8.000 milions d’euros.

Després de la sorpresa, evidentment, va venir l’alegria, docs una vegada fets els comptes varem saber que a Granollers ens corresponien una mica més de deu milions d’€.

Per dir-ho de forma propera a les dates que ens trobem, ens havia tocat la rifa abans dels sorteig. Així doncs, benvinguts siguin els diners a la caixa de l’ajuntament, sobretot per dos motius: ens aniran bé per endreçar voreres, jardins, paviments i altres aspectes de manteniment de la de la ciutat que els fa molta falta i per a portar a terme algun vell projecte que dormia en un calaix per manca de pressupost o voluntat política. A més seran útils per activar l’economia, almenys al llarg d’un any, d’un dels sectors més tocats per la crisi econòmica en la que estem immersos.

Ara bé, hem de dir que el sistema pel qual ens han arribat el trobem del tot irregular. El govern del PSOE ha tornat a aprofitar l’ocasió per a recordar al govern de la Generalitat que sempre que vol prescindeix de les seves competències i es salta l’estatut, doncs aquests diners tenien una via normalitzada d’arribar a casa nostra, un canal que coneix bé el món local i que sap en quines condicions està el territori que és la pròpia Generalitat de Catalunya.

També cal dir que les condicions en les que caldrà que els ajuntaments executin aquestes obres faran molt difícil que es portin totes a terme. Al final del termini caldrà fer el recompte de quants diners s’estalviarà el Sr. Solbes per manca d’execució i on aniran a parar els euros d’aquesta partida.

Malgrat tot, però, ara que els diners ja hi són ens hem d’afanyar a fer-los servir per Granollers.

També hem de dir que bona part dels projectes que l’Equip de govern ha inclòs en la demanada feta al govern, són projectes amb els quals estem d’acord o són fins i tot propostes que ERC havia fet anteriorment com és el cas de la casa dels mestres de Palou o de la Sala del Teatre Auditori. De tota manera, nosaltres tenim la nostra pròpia proposta. Projectes que considerem més prioritaris i que no s’han contemplat i d’altres que de ben segur deixaríem de fer perquè trobem que ni ens fan falta i que realitzar-los poden fins i tot empitjorar algun aspecte del nostre medi ambient actual (llistat prioritats Esquerra).

I una vegada feta la llista i deixant clar que estem per gastar tots els diners que siguem capaços de licitar al llarg d’aquest temps, no ens volem estar de dir que aquest Fons d’Inversió Local es una cortina de fum per no abordar una veritable reforma de les finances locals. Els ajuntaments han estat corresponsables en la gestió dels interessos públics, han finançat serveis que no els corresponen. Ara, en un moment de crisi econòmica, són tractats pel Govern espanyol com infants, donant-los un caramelet per tal que s’entretinguin i no fer front a un sistema de finançament local que fa aigües per molts llocs.

Isabel Alcalde i Sastre
Portaveu del Grup municipal d’Esquerra Republicana.